piątek, 9 października 2015

Miód Majowy - Produkt Lokalny "Nad Białą Przemszą" 2015

5 października w Trzyciążu,podczas corocznego Święta Ziemniaka, odbył się szósty finał konkursu na Produkt Lokalny "Nad Białą Przemszą", organizowany przez Lokalną Grupę Działania Nad Białą Przemszą. Z pośród 28 produktów zgłoszonych do konkursu, przygotowany przez nasz ŚDS "Miód majowy z mniszka lekarskiego" zajął zaszczytne PIERWSZE miejsce!!!


Miód majowy to magiczny syrop, który powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce, ponieważ może być stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające.




Syrop z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany z kwiatów tzw. mlecza, zbieranego z czystych, ekologicznych łąk. 
Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód a czas przyrządzania to maj, dlatego mówimy o nim: miód majowy. Syrop z mlecza, podobnie jak miód, jest także środkiem łagodzącym kaszel. Jednak miód majowy z mniszka lekarskiego ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż miód dzięki bogactwu cennych składników, takich jak:
  • witaminy: A, C i D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
  • witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu;
  • minerały: potas, magnez, krzem, żelazo - wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
  • garbniki - mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
  • związki flawonowe (flawonoidy) - posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy chorby układu krążenia;
  • triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
  • inulina - jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
  • kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
  • kwasy polifenolowe: chlorogenowy - hamuje wchłanianie cukrów, kawowy - ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
  • asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe. 
Na zdrowie!!!

Miód majowy, to drugi nasz produkt, który zdobył najwyższe wyróżnienie. Dwa lata temu pierwsze miejsce zdobył "Bukiet z kasztanów".
Przypomnijmy: http://sdswolbrom.blogspot.com/2013/09/mamy-krysztaowa-jaszczurke.html

  • asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Biblioteka

W ramach zajęć  odwiedziliśmy Miejską Bibliotekę Publiczną w Wolbromiu . Szukaliśmy interesujących książek, które wykorzystamy podczas bibli...