Miód majowy to magiczny syrop, który powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce, ponieważ może być stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające.
Syrop z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany z kwiatów
tzw. mlecza, zbieranego z czystych, ekologicznych łąk.
Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód a czas
przyrządzania to maj, dlatego mówimy o nim: miód majowy. Syrop z
mlecza, podobnie jak miód, jest także środkiem łagodzącym kaszel. Jednak
miód majowy z mniszka lekarskiego ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych
niż miód dzięki bogactwu cennych składników, takich jak:
- witaminy: A, C i D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
- witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu;
- minerały: potas, magnez, krzem, żelazo - wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
- garbniki - mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
- związki flawonowe (flawonoidy) - posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy chorby układu krążenia;
- triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
- inulina - jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
- kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
- kwasy polifenolowe: chlorogenowy - hamuje wchłanianie cukrów, kawowy - ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
- asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe.
Miód majowy, to drugi nasz produkt, który zdobył najwyższe wyróżnienie. Dwa lata temu pierwsze miejsce zdobył "Bukiet z kasztanów".
Przypomnijmy: http://sdswolbrom.blogspot.com/2013/09/mamy-krysztaowa-jaszczurke.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz