czwartek, 7 lutego 2013

Tłusty Czwartek!!!



Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła...




Ale skąd się wziął Tłusty Czwartek, i dlaczego jest tłusty?

Tłusty czwartek to czwartek tuż przed Wielkim Postem i przypada na ostatni tydzień karnawału. Według tradycji obchodzonej w Polsce i przez katolickich Niemców je się wtedy dowoli, a największą popularnością cieszą się pączki i faworki (inaczej chrusty, chruściki).

Dawniej, w ten dzień, także objadano się tradycyjnie pączkami, ale wtedy ich nadzienie stanowiła słonina, boczek lub mięso. Na stołach królowała też wódka. Dziś preferuje się ich słodką wersję, z marmoladą, budyniem, czekoladą. Chociaż nadzienia bywają różne, tak jak i posypki i polewy.

Tak więc Tłusty czwartek to dla jednych ucieczka od diety i możliwość jedzenia bez wyrzutów sumienia a dla innych nie zjedzenie ani jednego pączka mogłoby być katastrofą. Kiedyś panował nawet przesąd, że nie dotrzymanie zwyczaju grozi pechem, który dopadnie prędzej, czy później.


W naszej pracowni kulinarnej też ruch od rana, wszyscy się krzątają a przy tym jakie zapachy!!! A jakże - my też świętujemy Tłusty Czwartek (oczywiście z umiarem, tak żeby nas brzuchy nie bolały!).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z życia ośrodka